kieszonkowe ekg.

Wejdź tutaj jeśli szukasz informacji o aparaturze i przyrządach medycznych

kieszonkowe ekg.

Postprzez tersa » 6 mar 2010, o 14:34

Jestem w przededniu zakupu tzw. kieszonkowego ekg. Urządzenie to rejestruje pracę serca poprzez przy łozenia aparatu do klatki piersiowej lub uchwycenie obiema rękami. Nie wymaga żadnych przyłaczy, jest małe i badanie można wykonac praktycznie w każdych warunkach. Zapis można póżniej pokazac lekarzowi. Czy ktoś z internautów korzysta z tego urządzenia ? Jaka jest jakośc zapisów - szczerze mówiąc czy jest przydatne.
Co na to eksperci forum ?
tersa

Re: kieszonkowe ekg.

Postprzez kardiolog » 7 mar 2010, o 14:34

Zapewne chodzi o urządzenie którego zdjęcie widnieje w naszym artykule "rejestrator zdarzeń"
Używam 2 takie urządzenia, moim zdaniem jakość zapisu jest kiepska (zależy do czego się porównuje), ale nadaje się do pewnych celów - a mianowicie do zapisu bardzo rzadko występującej arytmii (1/kwartał czy rzadziej) pod warunkiem że trwa co najmniej 5-15 minut i nie powoduje omdlenia. Tak jak komentuję różne Pani wypowiedzi na forum, naprawdę polecam zwrócić się do właściwego specjalisty, a diagnoza będzie szybsza i zapewne tańsza.
kardiolog

Re: kieszonkowe ekg.

Postprzez tersa » 12 mar 2010, o 13:51

Byłam pod opieką "specjalist" kardiologa. O efektach lepiej nie mówic.Teraz dzięki temu forum mam nadzieję, że trafiłam pod właściwy adres.
Popełniłam błąd ufając jednemu lekarzowi - nikt nie mógł mnie przekonac do zmiany lekarza - nawet moja córka lekarka (choc zupełnie innej specjalności)
Karcenie przez Pana Doktora sprawiło mi ogromną przykrośc - czy popełniłam nietakt zadając pytanie w rozdziale "sprzęt medyczny " ?
Nie chciałam się sama diagnozowac, atylko ułatwic zadanie mojemu byłemu lekarzowi, skąd inąd człowiekowi niezwykle miłemu, ale to nie wystarcza.

P.S nie jestem hipochondryczką ani histeryczką. Łącze pozdrowienia.
tersa

Powrót do Sprzęt medyczny