Witaminy

Witaminy są substancjami, które biorą udział w wielu procesach metabolicznych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, m.in. we wzroście, trawieniu i funkcjonowaniu układu nerwowego.

Do witamin bez których nie bylibyśmy w stanie prawidłowo żyć należą witaminy: A, C, D, E, K oraz witaminy z grupy B.

W dzisiejszych czasach każdy z nas ma nieograniczoną możliwość zakupu środków leczniczych dostępnych bez recepty, wśród niech są również witaminy. Witaminy można kupić w aptekach, sklepach ze „zdrową żywnością” a nawet sklepach spożywczych. Zachęcają do tego liczne reklamy zamieszczane w gazetach, radiu, telewizji czy internecie. Starają się one przekonać odbiorców, że zażywając witaminy staną się oni bardziej odporni na wszelkiego rodzaju choroby. Ale czy aby na pewno takie myślenie jest słuszne?

Prawidłowo zbilansowana dieta zawiera wszystkie składniki, w tzm witaminy, które są niezbędne do funkcjonowania zdrowego organizmu. Udowodniono, że osoby spożywające zróżnicowane pokarmy, zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego, nie mają potrzeby zażywania dodatków witaminowych.
Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne (AHA) odradza zażywania suplementów witaminowych w celu zapobiegania chorobom układu krwionośnego. Brak jest bowiem jednoznacznych dowodów potwierdzających ich korzystny wpływ. Witaminy są zalecane w przypadku ich niedobrów.

Należy również pamiętać, że przedawkowanie witamin ma skutki uboczne. Do potencjalnych efektów ubocznych spożycia nadmiaru witamin należą m.in.:

Dla witaminy A: wymioty, bóle głowy, zaburzenia widzenia, nieprawidłowe funkcjonowanie wątroby, zwiększone ryzyko osteoporozy;

Dla witaminy D: osłabienie apetytu, zaparcia, utrata wagi, zaburzenia rytmu serca, odkładanie się wapnia i fosforanów w tkankach miękkich;

Dla witaminy C: niestrawność, kamienie nerkowe, wzrost poziomu żelaza;

Wysoki poziom kwasu foliowego, szczególnie u osób starszych może powodować niedobory witaminy B12 niezbędnej do prawidłowego działania włókien nerwowych.

Osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew przed rozpoczęciem suplementacji swej diety o witaminy z grup E i K powinny skonsultować się z lekarzem medycyny. Witaminy te bowiem wpływają na funkcjonowanie układu krzepnięcia i mogą osłabiać działanie leków [1].


1. U.S. Food and Drug Administration:
http://www.fda.gov/consumer/updates/vitamins111907.html
2. Prewencja chorób sercowo-naczyniowych – postępy 2006. Wiktor B. Szostak, Barbara Cybulska Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie. „Medycyna Praktyczna” 2007/05


Andrzej Drewnicki, 2008-03-17
aktualizacja: 2008-05-11