Trójglicerydy - ubodzy krewni cholesterolu
Trójglicerydy są związkami lipidowymi, niezbędnymi do budowy wielu związków. Niestety ich nadmiar szkodzi trzustce i naszym tętnicom. Trójglicerydy pochodzą głównie ze zjadanych pokarmów.
Trójglicerydy nie rozpuszczają się w wodzie. Dlatego trójglicerydy są transportowane jest przez krew w połączeniu z białkami.
Trójglicerydy są słabszym czynnikiem ryzyka niż LDL-cholesterol.
Ocena stężeń trójglicerydów wchodzi w skład tzw. gospodarki lipidowej. Do badania należy zgłosić się rano na czczo. Ostatni posiłek przez oznaczeniem trójglicerydów można zjeść do godziny 20:00 dnia poprzedniego, tak aby czas do badania wyniósł co najmniej 12 godzin.
Normy powinny być załączone do wyniku trójglicerydów.
Dowiedz się więcej na temat trójglicerydów
Piotr Bręborowicz, 2013.11_23
aktualizacja: 2013-11-23