Trójglicerydy - ubodzy krewni cholesterolu

Umów badanie w Poznaniu>>>

Trójglicerydy są związkami lipidowymi, niezbędnymi do budowy wielu związków. Niestety ich nadmiar szkodzi trzustce i naszym tętnicom. Trójglicerydy pochodzą głównie ze zjadanych pokarmów.

Trójglicerydy nie rozpuszczają się w wodzie. Dlatego trójglicerydy są transportowane jest przez krew w połączeniu z białkami.

Trójglicerydy są słabszym czynnikiem ryzyka niż LDL-cholesterol.

Ocena stężeń trójglicerydów wchodzi w skład tzw. gospodarki lipidowej. Do badania należy zgłosić się rano na czczo. Ostatni posiłek przez oznaczeniem trójglicerydów można zjeść do godziny 20:00 dnia poprzedniego, tak aby czas do badania wyniósł co najmniej 12 godzin. 

Normy powinny być załączone do wyniku trójglicerydów.

Dowiedz się więcej na temat trójglicerydów



Piotr Bręborowicz, 2013.11_23
aktualizacja: 2013-11-23