Telekonsultacje u kardiologa, endokrynologa, diabetologa, onkologa, nefrologa, hematologa - kliknij aby się umówić

Przepisy dla serca

Gotuj wg rad ekspertów i z „Europejską Książką Kucharską”

Dorsz gotowany na parze, z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym, marynowana perliczka z pieca, podana z gruszkami w miodzie, z rozmarynem i czarnym pieprzem, a na deser truskawki smażone z pomarańczami i rozmarynem… to tylko wybrane propozycje, zebrane w nowej na polskim rynku wydawniczym pozycji - „Europejskiej Książce Kucharskiej”. Edycja polska została wydana pod patronatem Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.

„Europejska Książka Kucharska” to publikacja wyjątkowa między innymi dlatego, że łączy podstawową edukację dotyczącą czynników ryzyka chorób układu krążenia ze wspaniałymi przepisami na zdrowe potrawy, zebrane i rekomendowane przez 46 Towarzystw Kardiologicznych z całego świata: Europy, Azji, Ameryki Środkowej, Afryki Północnej.

Wydaniu publikacji przez zrzeszonych w Europejskim Towarzystwie Kardiologicznym (European Society of Cardiology) ekspertów kardiologów przyświecał cel: profilaktyka chorób układu krążenia.

Choroby układu krążenia to ciągle najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce; dotyczy to zarówno kobiet, jak i mężczyzn. - mówi prof. dr hab. med. Janina Stępińska, Prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego - Przestrzeganie zasad właściwego żywienia przekłada się na sukces w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Dlatego Polskie Towarzystwo Kardiologiczne prowadzi liczne działania edukacyjne na temat możliwości profilaktyki oraz zachęca do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze. Mamy nadzieję, że pomoże w tym polska edycja „Europejskiej Książki Kucharskiej”.

Książka została podzielona na 2 części: edukacyjną i kulinarną. Czytelnicy znajdą w niej przystępne wyjaśnienie, czym są choroby układu krążenia, cukrzyca czy zaburzenia lipidowe oraz praktyczne wskazówki dotyczące zdrowych składników i sposobów przygotowywania posiłków. Książka zawiera także tabelę wartości odżywczych prawie 250 produktów spożywczych oraz tabelę produktów z określonym indeksem glikemicznym. Tabela składników zaś umożliwia czytelnikowi przyrządzenie ulubionych potraw w zdrowszy sposób, poprzez proste dostosowanie proporcji „dobrych” i „złych” składników.

Główną część publikacji stanowi prawie 200 przepisów, dzięki którym wyruszamy w kulinarną podróż w towarzystwie światowej klasy kardiologów, diabetologów, ekspertów ds. żywienia oraz lokalnych mistrzów kuchni. Czytelnik może liczyć, że pasja jedzenia i gotowania nie zakończy się otyłością czy poważnym schorzeniem. Celem autorów było zachęcenie do zadbania o własne serce poprzez stosowanie zdrowej diety bez rezygnowania z przyjemności jedzenia.

„Europejska Książka Kucharska” to również możliwość poznania kuchni z różnych krajów. Pokazują je m.in. barwne fotografie, zawarte w wydanej albumowo książce.

Nie istnieje kuchnia europejska jako taka. – wyjaśnia Robert Sowa, mistrz kulinarny, który opracował przepisy kuchni polskiej – „Europejska Książka Kucharska” łączy podejście różnych kultur do kwestii odżywiania i kulinariów.

Książka dedykowana jest organizacji European Heart for Children - część dochodu ze sprzedaży wydania polskiego przeznaczona zostanie na fundację.

Autorami „Europejskiej Książki Kucharskiej” są prof. Roberto Ferrari i Claudia Florio. Redaktorami polskiego wydania są eksperci: prof. Janina Stępińska, prof. Władysław Grzeszczak, prof. Wiktor Szostak oraz Robert Sowa – mistrz sztuki gotowania.

„Europejska Książka Kucharska” zawiera m.in.:
• Opisy podstawowych produktów żywieniowych, ze wskazaniem, jaki mają wpływ na zdrowie.
• Opisy najważniejszych substancji chemicznych, zawartych w najczęściej spożywanej żywności.
• Porady dotyczące zdrowego stylu życia.
• Objawy, leczenie i charakterystykę ogólną najczęstszych chorób serca.
• Materiały edukacyjne dotyczące budowy i pracy serca.
• Piramidę indeksu glikemicznego (IG) oraz tabelę produktów z wysokim IG.
• Porady dotyczące gotowania: 
 - które składniki warto stosować w dużych ilościach, a których możliwie unikać?
 - czym pamiętać przy gotowaniu na parze, podgrzewaniu w kuchence mikrofalowej
       czy smażeniu na grillu?
• Prawie 200 przepisów na zdrowe i smaczne dania z całego świata
• Ponad 100 zdjęć potraw doskonałej jakości

Autorzy:
Prof. Roberto Ferrari
- Profesor kardiologii na Uniwersytecie w Ferrarze, Prezes Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w latach 2008-2012
Claudia Florio - reżyser filmowy, prezes fundacji European Heart for Children
Paolo Zappaterra - fotograf

Redaktorzy wydania polskiego:
Prof. Janina Stępińska - prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego w latach 2011-2013, kierownik Kliniki Intensywnej Terapii Kardiologicznej Instytut Kardiologii w Aninie
Prof. Władysław Grzeszczak - prezes Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego w latach 2007-2011, kierownik Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nefrologii i Diabetologii Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Zabrzu
Prof. Wiktor Szostak - Kierownik Zakładu Żywności i Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie Robert Sowa - mistrz kulinarny, członek Klubu Szefów Kuchni i Komisji Gastronomicznej Polskiego Zrzeszenia Hoteli oraz Honorowy Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni