Telekonsultacje u kardiologa, endokrynologa, diabetologa, onkologa, nefrologa, hematologa - kliknij aby się umówić

Czy prawidłowe żywienie ma znaczenie?

Żywienie jest jednym z najważniejszych aspektów naszego życia. Pozwala nie tylko pokryć zapotrzebowanie naszego organizmu na składniki odżywcze, ale również  jest jedną z ważnych przyjemności dnia codziennego, angażującą wszystkie 5 zmysłów naszego ciała. Dodatkowo wpływa na naszą przyjemność z punktu widzenia społecznego. Wspólne spożywanie posiłku jest znakomitym sposobem dla odpoczynku oraz zacieśnienia więzów społecznych.

Co należy wybierać?

Nie ma dobrej ani złej żywności! Wszystkie produkty spożywcze wpływają na prawidłowo zbilansowany sposób żywienia. Kluczem do sukcesu jest natomiast zachowaniu umiaru.

Co odżywia nasze ciało?

Organizm ludzki dla prawidłowego rozwoju i utrzymania zdrowia potrzebuje substancji odżywczych zawartych w pożywieniu. Substancje odżywcze podzielone są na dwie główne grupy : makro i mikroskładniki.

Makroskładniki to białka, tłuszcze i węglowodany. Są one podstawowym składnikiem pożywienia, materiałem budulcowym ciała jak również paliwem niezbędnym dla zapewnienia funkcjonowania organizmu.

Mikroskładniki to witaminy (np. wit A, E, C, D, K, B), składniki mineralne (np. wapń i fosfor) oraz pierwiastki śladowe (np. żelazo, selen, mangan, cynk) których zadaniem nie jest dostarczanie energii, ale zapewnienie prawidłowego metabolizmu.

Optymalna podaż makro jak i mikroskładników ma kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia.  Problemy zdrowotne powstają zarówno przy ich niedoborach jak i nadmiarze. W dzisiejszych czasach problemy dotyczące nieprawidłowego sposobu żywienia wynikają głównie z nadmiernej podaży makroskładników i niedoboru mikroskładników przyczyniając się do powstania ponad 80 jednostek chorobowych m.in.: otyłości, cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, próchnicy zębów oraz nowotworów.

mgr Marta Stępień, dietetyk 2012-10-25
aktualizacja: 2013-01-01