Rola dietetyka w odchudzaniu :: Kardioserwis PL

Jaką rolę odgrywa dietetyk?

Prawidłowa dieta jest czynnikiem profilaktycznym, wspomaga leczenie oraz zapewnia organizmowi odpowiednią wydolność i  wzrost. Dobór określonych produktów spożywczych, sposób ich przygotowania i podania, pora w jakich są przyjmowane to wszystko wpływa na nasz organizm. 

Dzięki pomocy DIETETYKA możesz przywrócić równowagę Swojemu organizmowi. 

Celem konsultacji dietetycznej jest wyrobienie u pacjenta umiejętności samodzielnego, prawidłowego doboru potraw na poszczególne posiłki oraz pobudzenie motywacji do stosowania właściwej diety.

Na spotkaniu z dietetykiem dokonacie wspólnie analizy nawyków żywieniowych, trybu życia, zdiagnozowanych chorób i dolegliwości, przyjmowanych leków, najczęściej spożywanych produktów spożywczych, ulubionych potraw, a także takich, których nie uwzględnilibyście w swoim jadłospisie. Podczas wizyty wykonywane są również pomiary masy i składu ciała oraz pomiary talii i bioder.

Dietetyk na podstawie wywiadu żywieniowego dokonuje oceny stanu żywienia (zwraca uwagę na popełniane błędy żywieniowe), oraz ocenę stanu odżywienia pacjenta (na podstawie badań lekarskich i antropometrycznych), ustala produkty zalecane, ograniczone i niewskazane w danej diecie, przedstawia prawidłowe planowanie posiłków, sposób ich przygotowania, oraz opracowuje indywidualne, okresowe plany żywieniowe.

Jak przygotować się do pierwszej wizyty ?

Przed pierwszą wizytą należy założyć dzienniczek dietetyczny. Posłuży on do zapisywania wszystkich przyjmowanych posiłków w ciągu dnia z uwzględnieniem dokładnej godziny oraz ilości przyjętej żywności (np. 1 szklanka, 2 łyżeczki itp.) Prowadzenie dzienniczka należy rozpocząć co najmniej tydzień przed planowaną konsultacją dietetyczną.

mgr Marta Stępień, dietetyk; 2012-10-25
aktualizacja: 2013-01-01